Egy majdnem büszke város krónikája

Egy év eltöltése egy majdnem büszke városban, egy nagy-nagy ország nagy-nagy folyama mellett.

Friss topikok

  • Abhinanda: Gyorsan kimentem a tetőteraszra megnézni, lemaradtam-e valamiről. De nem, India jól hallhatóan és ... (2009.08.06. 18:18) Kína egy újonc szemével
  • felegar: A múltkor, hála a Facebooknak, elgondolkodtam rajta, hogy mi az az 5 város, ahová önszántamból nem... (2009.08.05. 16:20) Ahh, szabadság!
  • ssüni: @felegar: Rob, nem csak te vagy irigy! :-) (2009.08.01. 19:11) Selyem
  • Abhinanda: Nézze, én nem értek se Tibethez, se a gazdasághoz, úgyhogy nem is tudok olyan nagyívű következteté... (2009.07.13. 21:36) Tibbat
  • orangeman: Az én Jótevőm fia egész tisztelettudó. Bár az édesapja így is problémázik, hogy nem 听话, de az apák... (2009.06.27. 15:10) Templom és a gyerekek

HTML

Nagy-nagy világkép

2008.12.13. 20:14 | Flotador | 5 komment

Ne aggódjon senki, most nem a tradicionális világképről kezdek zengedezni, megkímélek mindenkit a teknősbékáktól, háromlábú békáktól, négyzetektől, köröktől, világ négy sarkától. És nem is vallási-filozófiai világképekről írok, hanem arról, hogy a nagy-nagy nép hogyan fogja fel a körülötte levű világot. Soraimat készpénznek senki se vegye, kis szösszenetem az eddigi élményeim alapján készült, de mivel nem mozgok annyira különböző területeken, nem ismerek se biokémikusokat, se topmenedzsereket, ezért a minta elég homogén.

Azt hiszem azzal senkinek se mondok újat, hogy nagy-nagy ország neve nagy-nagy nyelven Középső Országot jelent. A népet régebben sem kellett félteni, teljesen evidens volt a számukra, hogy ők a világ közepe, aztán meglepődtek, amikor egyszer csak szuper brit hajók kezdték el ostromolni a partjaikat. Aztán egy csomó ideig szívatták őket az európaiak, majd a japcsik, aztán magukat szivatták, majd Deng Xiaoping rájött, hogy teljesen hülyeség magukat szívatni, legyenek újra Középső Ország.
 
Manapság a világ roppantul egyszerűen épül fel egy átlagos nagy-nagy ember számára: a világ két részre osztható: nagy-nagy országra és a Szabadság Földjére. Ezen kívül a két birodalmon kívül nem létezik igazából semmi, vagy ha létezik is, az csak valami titokzatos barbár vidék lehet. Igazából bizonyos szinten teljesen érthető, hogy a gigaországokból jövő emberek nemigen tudnak semmit a körülöttük lévő világról. Ha Európát egy országnak fogjuk fel, akkor mi sem vagyunk akkora számok ilyen téren, mert büszkék vagyunk, hogy mi bezzeg tudjuk mi Portugália fővárosa, bezzeg a hülye barbárok nem, de igazából a barbároknak mi a fenének kellene tudniuk. Az átlag európaiaknak fingjuk sincs arról, hogy mi Pandafölde székhelye, pedig Pandafölde ötször nagyobb Portugáliánál, kulturálisan százszor gazdagabb, a székhelye meg nagyobb, mint Párizs.
 
Ettől függetlenül azért tényleg elég sematikus a világ felépítése a nagy-nagy emberek számára. A fehér ember természetesen csakis a Szabadság Földjéről jöhet, hisz más hely nincs, ahol fehér emberek élnének. Nagy-nagy országon kívül a világon mindenhol angolul beszélnek. Tehát a világon két nyelv létezik, a nagy-nagy és az angol. Na jó, azért ennél kicsit bonyolultabb az ő világképük is, de nem sokkal. Tudnak Anglia létezéséről is, mert valaminek csak el kellett neveznie az angol nyelvet. Amikor megkérdezik, hogy honnan jöttem, és azt mondom, hogy hát természetesen nem máshonnan, mint Magyarországról, akkor természetesen lövésük sincs, hogy hol a csudában is létezhet az az ország. Valahova elhelyezik a barbár vidékeknél. Aztán ha éppen tanárbácsis hangulatomban vagyok, akkor szűkítem nekik a kört, hogy bizony az Európában van. Ez se segít nekik sokat. Európáról, mint valami barbár országokat összefoglaló homályos dologról hallottak, s a műveltebbek Angliát be is sorolják oda, minek következtében egész Európában mindenki angol és angolul beszél, még a magyarok is. Aztán ha mégtanárbácsisabb kedvemben vagyok, akkor elkezdtem magyarázni, hogy bizony a magyaroknak magyar az anyanyelvük. Na ilyenkor jön ám a nagy csodálkozás, létezik a világon egy harmadik nyelv is? Kihasználva a pillanatnyi zavarukat meg tovább bonyolítom a helyzetüket, s elkezdek sorolni nekik egy rakás európai országot (amik nagy részét hallomásból már felismerik), s hogy ezek mind külön, önálló népek, önálló kultúrával és önálló nyelvvel, angolul csak Angliában beszélnek. Ilyenkor már teljes ámulatban vannak, hogy micsoda fene hely az az Európa, majd alszanak rá egyet, s folytatják tovább kétpólusú életüket.
 
Aztán ha nem vagyok tanárbácsis hangulatomban, akkor nem nyilatkoztatom ki a szózatot. Egyszer megjelent egy lelkes srác, s próbálta az angoltudását villogtatni (ezt mindig megteszik, ha megy az utcán az ember, hisz ha külföldi, akkor csakis angolul beszélhet, így a kisebb gyerekektől a felnőttekig hirtelen elkezdenek hello-hello vagy yes! kiáltásokkal a tudtomra adni, hogy tudnak ők ám az én anyanyelvemen), s ez a rövid kis párbeszéd zajlott le köztünk:
 
- Ugye Szabadság Földjei vagyok?
- Nem
- ÖÖöö. Akkor angol?
- Nem.
Zavart csend, majd kis idő után hirtelen boldog mosollyal:
- Akkor ausztrál!
- Nem.
 
Teljesen kétségbeesett, majd szépen elment, hisz kifogyott minden országból, ahonnan fehér ember származhat. Ez a város legjobb egyetemének a kampuszán történt. A fentiek amúgy az egyetemi ifjúságra vonatkoznak, tehát egy viszonylag műveltebb, olvasottabb rétegre. Az utca emberének meg se próbálom magyarázni a dolgot.
 
Aztán még tudják, hogy van valami Afrika nevű hely, ahonnan a feketék jönnek, mert nagy-nagy ország egyetemei tele vannak feketékkel. A kolumbiai barátom viszont mindig gondban van, amikor el kell magyaráznia, hogy a Szabadság Földjétől délre még bizony elterül egy külön kontinens. Az igazán műveltek hallottak egy Oroszország nevű helyről is, lévén északi szomszéd, de az a barbár vidékek legbarbárabbika, hogy onnan fehér ember származzon, az teljességgel érthetetlen számukra. Ázsiáról sem tudnak sokat, körülöttük bármelyik ország a barbár vidék részét képezi. Újságolvasó és nagy-nagy szinten igen művelt helyi barátom látott valami szösszenetet Tunéziáról, s teljesen biztos volt benne, hogy az valahol itt van Ázsiában.
 
Kivételek persze vannak, a fentiek az esetek 90%-át teszik ki, de találkoztam sok olyan emberrel is, akik rögtön tudták, hogy Magyarország fővárosa Budapest, és hogy ott magyarul beszélnek. Amúgy a Dunát minden nagy-nagy ismeri, így ezt szoktam bedobni még azonosítás gyanánt. Számukra a Duna valami csodálatosan romantikus és tündérmeseszerű folyót jelent, így ekkor mindig csodálattal tekintenek rám. Azt hiszem szerepel valami szép helyi történetben a folyó. Beszélgettem helyi zeneakadémián oktató ifjú karmesterrel is, aki rögtön sorolta az összes magyar zeneszerzőt, vágta Budapest zenei életét, iszonyat irigyelt, hogy a Kodály-módszer hazájából származom, s tavaly Kodályt vezényelt a kórusának.

A bejegyzés trackback címe:

https://majdnembuszkevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr63821213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ms Drama Queen 2008.12.15. 03:43:17

Hogy miért éppen a Duna vajon??? Dani, derítsd majd ki, nagyon érdekel, milyen Dunához kapcsolódó történetük van és mégis honnan és mikorról. Annyira döbbenetes, amiket írsz. Amúgy sérelmezem, hogy Portugáliát tünteted fel a példádban. Legközelebb legyél kedves más országgal példálózni a rá nézve negatív kontextusban, jóóóóó????????? ( :-) ) Amúgy pont a Portugália Pandafölde példa totál nem reális, elfogult vagy, Dani!!!! ;)

Egyébiránt felháborít, vagy inkább elkeserít ez a hozzáállásuk. Döbbenetes. Ne értsd félre, nem azt várom, tudják, hol van Magyarország, de azt a 21. században nem tudni, hogy basszus, van ez a bolygó, rajta pár kontinens (ez azért 6 infó összesen, nem több)... ez nem lenne nagy dobás... ha egy internetes böngészővel elboldogulnak, nem hiszem el, hogy néhány kontinensnevet nem tudnak megjegyezni... nyilván nem is akarnak... hiszen mindegy, mi van nagy-nagy országon kívül... és ez rémes elképzelés a világról... ezért nem vágyom én Kínába... de ezen tapasztalataid után majd annyira kíváncsi lennék, ha Magyarországon élő kínaikat megkérdezgetnél erről a világképről... hogy nekik hogyan változott meg, egyáltalán ők személy szerint mikor jöttek rá, hogy van Európa is, benne pedig Magyarország. Hihetetlenül érdekelne. Kérlek ha lesz ilyen beszélgetésed majd itthon vki kínaival, emlékezz meg róla vagy írd meg mailben vagy bármi, nagyon szeretném tudni.
A karnagyon amúgy egyenesen leesett az állam. Hihetetlenül elkötelezett lehet, ha ennyire képben van. LE a kalappal előtte!!! Spanolj vele :)))))

Flotador 2008.12.15. 16:26:58

Miért nem reális a Portugália - Pandafölde? Portugália éppen eszembe jutott, mint egy közepesen jelentéktelen ország Európában (és alliterál) amiről azért minden európai tud, de csak néhány nagy-nagy, és ezt összehasonlítottam Pandaföldével, melyről minden nagy-nagy tud, de csak pár európai. És jelenleg Pandafölde sokkal jelentékenyebb része a világnak, mint Portugália, ehhez nem kell elfogultnak lennem. De ha nem tetszik az ország, helyettesítsd mással, Görögország, Svédország mindegy.

A példa lényege az volt, hogy nagy-nagy ország akkora, mint Európa, de még eltérőbb kultúrákkal és tartományonként tízmilliós óriásvárosokkal, trópusi szigetekkel és szibériai téllel, csak egy állam keretein belül. És a nagy-nagy emberek számára ez a világ az, amit felfognak, mert ez az ő Európájuk. És az, hogy az átlag európai nagy-nagy országból ismeri a fővárost és a Bűnös Kikötőt, az egyenértékű azzal, mintha egy nagy-nagy ember Európából annyit fogna fel, hogy London és Párizs, és valami izé van a szárazföldön beljebb. Ilyen téren a nagy-nagy emberek jobban állnak nálunk. Bennem is akkor kezdett tudatosulni ez az egész, amikor elkezdtem művelni a sinológiát, és egyre jobban ismertem meg még Magyarországon nagy-nagy országot, a tartományait, a népeit, a tájait, a kultúráit, s rájöttem, hogy ez a hely felfogható egy külön kontinensként. Vagy a korábbi példával élve külön világként. Aztán itt még jobban ráérez erre az ember. (Amúgy Oroszország is valami hasonló lehetett, csak ott elfogytak az emberek.)
Tök igaz az, amit a "Khívától Keletre"-bloggerek írtak: "Nagy-nagy országot nem látni olyan, mint Európát nem látni soha."

Például ő is nagy-nagy lány, csak éppen nem a fővárosból vagy a Bűnös Kikötőből:
upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/90/Uyghur_girl.jpg

És persze, rosszul esik az embernek, ha a kontinenséről gőze sincs az átlagos nagy-nagyoknak, de ez azért elég jól le is tükrözi a jelenlegi globális viszonyokat.

felegar 2008.12.15. 18:46:55

Érdekes ez a Duna dolog. Ausztráliában viszont a Tiszáról él valami hasonló tündérmesés történet. Nem tudom, hogy honnan ered, de szerintük a Tisza az egy gonosz folyó, tekintve, hogy szeret gyerekeket ölni...

Hozentroger 2008.12.16. 16:57:48

Ujgur: határeset (a szó szoros értelmében). Vagy a nagy-nagy, továbbfonva a hasonlatot az "európai" fogalmához hasonló másodlagos (vagy éppen elsődleges) összefogó identitás - csak nem minden esetben olyan... önkéntes alapú? (Erről írj egy bejegyzést, nagyon érdekel!)

***

Kontinens: teljesen igaz amíg el lehetett terjedni "hagyományos módon" Nagynagyország elterjedt (óceán, hegyek, sivatag, dzsungel+hegyek)


***

Tízmilliós városok: nem a méret a lényeg, a világ legnagyobb bugyigyára nem azonos súlycsoport pl az európai központi bankkal. Bár egy nagy-nagy életére nyilván nincs akkora befolyással, mi viszont vesszük a bugyijukat hah!

Kulturális örökség: más kérdés, jogos. Ezért (is) megyek utánad.

***

Azt nem értem, hogy ha nagy-nagy ország ilyen multikulturális és soknyelvű, nem az lenne a logikus következtetés, hogy nyilván a világ többi része is?

***

Globális látókör:

Noha nyugaton azért Nagynagyország mindig megvolt a köztudatban - és nem csak a négy sárkány piac és az olimpia óta - hozzácsapták/ják az összes hasonló szemvágású népet (vö: minden fehér amerikai).

***

Tudatlanság forrása - javíts ki ha tévedek:
Nyugaton konzumidiotizmus, NNországban "finom" információkorlátozás.

Flotador 2008.12.16. 17:56:55

Ujgurok, és egyéb pármilliós kisebbségek: erről majd csak akkor tudok írni, ha eljutok olyan helyekre, és látom, hogy mi is a tényleges helyzet. Ujgúria nyárig kénytelen várni, fene azt a sok dolgodat. (nem mintha én unatkoznék)

Kontinens: Ügyesen terjeszkednek az országhatáraikon kívül is. A KK-blogból tök jól kijött, hogy szinte egész DK-Ázsiában az ő kezükben van a gazdaság.

Városok: Tényleg nem a méret a lényeg. Elég csak Chisinaura gondolni, nem véletlenül az lesz a világ politikai, pénzügyi, kulturális és még sok egyéb központja pár évtizeden belül. Nem is beszélve az olimpiáról!

Jaja, multikulturális, de az egészen van egy átfogó nagy-nagy lenyomat. És ők úgy gondolják, hogy a külső világ is ugyanilyen multikulturális, az egészen pedig egy Szabadság Földje-lenyomattal. Tehát én magyar vagyok, de természetesen az anyanyelvem az angol.

Tudatlanság forrása: információ kívülről teljesen bejut ide, legfeljebb kicsit árformálják. Az újságban ugyanúgy lehet olvasni az új német pártüdvöskéről és a kaliforniai tűzvészekről (igen-igen, le vagyok maradva, egy november eleji újsággal küzdök, nehéz a sajtónyelv). Egyszerűen csak más van a súlypontban. Mikor olvastál utoljára cikket Új-Zélandról vagy Paraguayról? Nekik meg Európa ilyesmi, végülis semmi jelentős nem történik ott.

Kotta elküldve.
süti beállítások módosítása