Egy majdnem büszke város krónikája

Egy év eltöltése egy majdnem büszke városban, egy nagy-nagy ország nagy-nagy folyama mellett.

Friss topikok

  • Abhinanda: Gyorsan kimentem a tetőteraszra megnézni, lemaradtam-e valamiről. De nem, India jól hallhatóan és ... (2009.08.06. 18:18) Kína egy újonc szemével
  • felegar: A múltkor, hála a Facebooknak, elgondolkodtam rajta, hogy mi az az 5 város, ahová önszántamból nem... (2009.08.05. 16:20) Ahh, szabadság!
  • ssüni: @felegar: Rob, nem csak te vagy irigy! :-) (2009.08.01. 19:11) Selyem
  • Abhinanda: Nézze, én nem értek se Tibethez, se a gazdasághoz, úgyhogy nem is tudok olyan nagyívű következteté... (2009.07.13. 21:36) Tibbat
  • orangeman: Az én Jótevőm fia egész tisztelettudó. Bár az édesapja így is problémázik, hogy nem 听话, de az apák... (2009.06.27. 15:10) Templom és a gyerekek

HTML

Június

2009.06.25. 20:45 | Flotador | Szólj hozzá!

Tudom, még nincs vége a júniusnak, de később már furcsa lesz megírni, úgyhogy most következik a mindenki által már oly várt havi klímajelentés.

Meleg lett. Nagyon meleg. Nagy-nagy ország már csak ilyen. Télen Észak -20 fokos szibériai telet kap a nyakába, míg Dél meg megelégszik egy budapesti jellegű téli hideggel. Nyáron a száraz, nagyrészt sivatagos északon simán felmegy 40-45 fokra a hőmérő szála, míg Dél 35-40 fokban fő meg a saját levében.

Északon, a fővárosban már minden nap 40 fok felett járnak, de ugyanez érvényes szegény kollégáimra a Források Városában is. Itt hála Istennek még nem történt meg e nagy esemény, csak ostromolta a bűvös számot, de nem sikerült meghódítania. Nem is baj. Az, hogy a meteorológiai berendezés 37 fokot mér, az azt jelenti, hogy kimenve a betonútra az autók közé simán van negyvenvalahány. De a trükk nem is a hőmérsékletben rejlik. Az egyik időjárásos honlapnak van egy olyan szolgáltatása, hogy a hivatalos hőmérsékletet igazából hány foknak érzékeli az ember. Ebben benne van a széljárás, a légnyomás, stb, de a legfontosabb a helyi főgonosz, a páratartalom. A honlap adatai szerint a páratartalom kábé tíz fokot lendít a normális hőmérsékleten, így ha hivatalosan 37 fok van, azt kábé 47-nek érzi az ember. Míg Északon száraz a meleg, ezért kicsit kevesebbnek is érzi az ember, mint amilyen igazából, így végül aztán Dél nagy trükkösen mégis csak beelőzi a tomboló Északot. Milyen aztán, ha júliusban Délen is felmegy majd 43 fokra? Hamarosan megtapasztalhatom...

Persze mindkettő meleg totál szívás, a száraz kiszív magadból minden erőt, míg a nedves egy ember formájú ragaccsá változtatja az embert. Az ember kilép a szobájából a folyosóra, ahol rögtön megcsapja az állott, nedves forróság. Aztán amint kilép az épületből, ez a sokszorosára fokozódik. Egy fél perc séta után az ember hátára odaragadt a pólója, öt perc után már a hasára is. Még sosem izzadtam a hasamnál. Az ember egész teste egy nagy ragaccsá válik, s ez az állapot reggeltől estig eltart. Szörnyű környezetszennyező módon eléggé rászoktam a légkondira, de nem tud az ember mit csinálni. Így is azt játszom, hogy 5 percig fújatom magamra a levegőt, majd 10 percre kikapcsolom. Viszont akkorra már újra szaunává válik a szoba, én meg a székemen ülve és  a krónikába írva is újra ragaccsá válok. A karom is szépen odaragad az asztalhoz. Az ember lefürödhet, lehűtheti kicsit magát, lemoshatja magáról a nyákot, de három perc múlva ugyanolyan ragaccsá válik vissza, mint fürdés előtt. Takaróra nincs szükség. Az rossz, hogy este se hűl le a levegő egyáltalán, tehát nincs megnyugvás.

Azért mégis kibírható a dolog. Mindenhol van légkondi, így az embernek csak annyit kell túlélnie, hogy eljut az egyik épületből a másikba. De a nagy légkondizást se szeretem, mert szokás szerint jégveremmé hűtik a termeket, és akkor meg már fázom. A legnagyobb megfázásomat még ősszel szereztem ilyen okból, két hétig köhögtem. Meg környezetvédelem.

Kicsit aggódok, hogy mi lesz majd az elkövetkező vándorúton. Akkor inkább a szabadban, az utcán leszünk, nem tudunk bemenekülni az épületek hűvösébe. Aztán sokszor ezt még megtoldjuk majd egy nagy hátizsákkal is. Úgyhogy mókás lesz. Jó lesz majd visszatérni a hűs augusztusi Budapestre.

A bejegyzés trackback címe:

https://majdnembuszkevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr821208549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása