Egy majdnem büszke város krónikája

Egy év eltöltése egy majdnem büszke városban, egy nagy-nagy ország nagy-nagy folyama mellett.

Friss topikok

  • Abhinanda: Gyorsan kimentem a tetőteraszra megnézni, lemaradtam-e valamiről. De nem, India jól hallhatóan és ... (2009.08.06. 18:18) Kína egy újonc szemével
  • felegar: A múltkor, hála a Facebooknak, elgondolkodtam rajta, hogy mi az az 5 város, ahová önszántamból nem... (2009.08.05. 16:20) Ahh, szabadság!
  • ssüni: @felegar: Rob, nem csak te vagy irigy! :-) (2009.08.01. 19:11) Selyem
  • Abhinanda: Nézze, én nem értek se Tibethez, se a gazdasághoz, úgyhogy nem is tudok olyan nagyívű következteté... (2009.07.13. 21:36) Tibbat
  • orangeman: Az én Jótevőm fia egész tisztelettudó. Bár az édesapja így is problémázik, hogy nem 听话, de az apák... (2009.06.27. 15:10) Templom és a gyerekek

HTML

Büszke városok

2008.12.27. 16:00 | Flotador | 4 komment

A világon rengeteg város jogosult a büszke város címre, de csak pár kapta meg hivatalosan is ezt a csodálatos, minden város által oly áhított méltóságot. Ennek legfőképp technikai oka van, büszke város csak az lehet, melyet a kétfős Lórántffy Zsuzsanna Büszke Várossá Nyilvánító Bizottság személyesen is felkeres, s mindkét fél egyértelműen úgy gondolja, hogy a város megfelel minden büszke város-kritériumnak. És ilyen rengeteg van, elég csak egy piciny kritériumot nem teljesíteni, máris lecsúszik a város az áhított címről. És ez a szerencsétlenség történt a majdnem büszke várossal is. 

Anyagi helyzetünk, ifjú korunk és krónikus időhiányunk miatt még annyira nem kapta meg sok város hivatalosan is ezt a címet, de a bizottság két tagjának életcélja, hogy minél több várost felkereshessen, s kioszthassa e csodálatos címet. A bizottság által eddig büszke várossá nyilvánított városok rövidke listájából talán ráérez az ember, hogy mit is jelent az, hogy büszke város:

Tatabánya: a  Lórántffy Zsuzsanna Büszke Várossá Nyilvánító Bizottság ebben a városban jött létre, ezért különösen közel áll a szívünkhöz a Földnek eme büszke gyöngyszeme.
Alicante: az egyik legszebb nevű város szerintem, mégis a legbüszkébb városok élén áll.
Andorra la Vella: ez is becsapósan szép és egzotikus nevű. De senki se higgyen a fülének, büszke, és rettenetesen gonosz hely.
Casablanca: Marrokói mesevilág? Az Casablancában már rég letűnt. Afrika büszke gyöngyszeme, habár azt hiszem a legtöbb afrikai nagyváros eséllyel pályázna a büszke címre.
Chişinău: már a neve is büszkén cseng, hát még a hely maga! Még Alicanténél is büszkébb, a világ legnyomasztóbb helyeinek egyike.
Besztercebánya:  édes húgom, lesz még egyszer ott esküvőd.
Szimferopol: az ember Szimferopolban egzotikumra számít, de nem kap. Büszke, és szörnyen unalmas.
Genova: a világ gonosz helyeinek egyik leggonoszabbika.

Aki már járt ezen helyek egyikén, s hasonló érzelmi világgal rendelkezik, mint a LZsBVNyB két tagja, akkor most a fentiekből ráérezhetett, mit is jelent egy büszke város. A büszke városok a világ legnyomasztóbb helyei, ahonnan az ember a legszívesebben minél hamarabb szabadulna, borzasztóan érzi ott magát, s sosem akar visszatérni. Legfőbb jellegzetességük a jellegtelenségük, és ahogy próbálkoznak azzal, hogy mégis jellegzetesek legyenek. De ez sosem fog nekik sikerülni, még Chişinăunak sem, pedig hamarosan az lesz a világ új közepe. Hosszasan felesleges magyaráznom, menjen el az ember egy büszke városba, s rá fog jönni, hogy milyen is az. De azért inkább kerüljétek emberek a büszke városokat!

A bizottság létrehozta a Dicső Város kategóriát is, ebbe egész nehéz bekerülni. Ezek azok a helyei a földnek, amelyek egyáltalán nem rosszak, de egyszerűen bénácskák, röhejesek, legtöbbször a méretük miatt. És persze, mindenki mondja, hogy nem a méret a lényeg, de ahhoz, hogy egy hely állat legyen, ahhoz nem szabad fél perc alatt egyszer csak egy lakótelepen vagy egy svájci szántóföldön találni magunkat. Dicső városok:

Vaduz: no comment. Látni kell.
San Marino: elég gonosz egy hely. A fránya miniállamokkal mindig gond van, ha meg nincs gond, akkor jönnek az unatkozó rendőrök. Óvakodjatok a miniállamok unatkozó rendőreitől!
Monte Carlo: első pillantásra büszke-büszke-büszke, és a világ egyik legsokkolóbb helyeinek egyike. De ha az ember beveti magát az európai Caracasba, akkor csomó gyöngyszemre rátalál. A legszürreálisabb hely, ahol valaha jártam.
Ljubljana: egyértelmű, hogy miért. Ettől függetlenül második otthonom fővárosa, ezért nem szabad bántani.
Pozsony: egyértelmű.

Van egy csomó olyan város, melyet a bizottság egyik tagja büszkévé nyilvánít, de mivel a másik tag még nem járt ott, ezért nem hivatalos a cím. Így félig büszke város az összes város Szabadság Földje közép-nyugati részén, vagy például a Fei-folyók Találkozásának Városa. Még mielőtt megtudtam volna, hogy nagy-nagy ország melyik kedves kis pontjára tesznek ki nagyon rettegtem, hogy egy szörnyű büszke helyen kell eltöltenem egy évet, s pár hónap alatt elfonnyadok és láthatatlanná halványulok. S amikor megtudtam, hogy oda kerülök, ahol most vagyok, rendkívül megijedtem. De végülis kellemesen csalódnom kellett. 

Miért csak majdnem büszke város a majdnem büszke város? Vannak olyan szürkébb napok, amikor már majdnem büszkévé nyilvánítom, de e hely annál sokkal egzotikusabb és egyedibb ahhoz, hogy végülis elnyerje e címet. Biztos vagyok benne, hogy sok ember büszkének nyilvánítaná, de annál sokkal több érdekességet és kalandot tartogat a magamfajta ember számára, és ez nekem első látásra feltűnt. És nem, nem azért, mert nagy-nagy országbeli, rengeteg büszke város van itt, voltam már ilyenben, borzasztó volt, de a majdnem büszke város nem az. Pont azért, amiért Bukarest sem, mert ronda és elég nyomasztó, de annyira kaotikus és egzotikus, hogy elhomályosítja a negatívumait. Szeretem a majdnem büszke várost, és mindig meg tud lepni, ahogy fedezem fel újabb és újabb helyeit.

A bejegyzés trackback címe:

https://majdnembuszkevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr99843995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uncle a 2008.12.29. 00:07:35

látszik, hogy téli szünet van, senki sem kommentel. Bejgli túladagolás és hasonlók. Sorry! A reklám után visszajövünk és szanaszét cincáljuk a bejegyzéseidet!

felegar 2008.12.29. 10:44:12

Érdekes értékrenddel dolgozol... Bár ez nem újdonság :D

Hozentroger 2008.12.29. 19:55:53

Valamiért rossz volt a csatolmány, így nem tudtam lektorálni - bár nem ezen múlt, csak most néztem meg a levelet. De utólagosan elfogadva! Képekkel kéne még érzékeltetni milyen erőfeszítések is szükségesek ezekhez a címekhez...

Flotador 2009.01.01. 08:37:56

A képek a legtöbb büszke városnál nem sokat érzékeltetnek, mert az, hogy egy hely nyomasztó és szar, azt inkább ott érzékeli az ember, amikor ott áll.
Persze Chişinăuhoz igen egyszerű kis kedves képet találni, (4.bp.blogspot.com/_oTz964W60NY/RuawGR5GUGI/AAAAAAAAAV4/C5XwwCU7xDQ/s1600-h/Moldova-Chisinau-1-2.jpg)
Meg Alicantéhez is (www.flickr.com/photos/jfcaro/2647645340/)
süti beállítások módosítása