Egy majdnem büszke város krónikája

Egy év eltöltése egy majdnem büszke városban, egy nagy-nagy ország nagy-nagy folyama mellett.

Friss topikok

  • Abhinanda: Gyorsan kimentem a tetőteraszra megnézni, lemaradtam-e valamiről. De nem, India jól hallhatóan és ... (2009.08.06. 18:18) Kína egy újonc szemével
  • felegar: A múltkor, hála a Facebooknak, elgondolkodtam rajta, hogy mi az az 5 város, ahová önszántamból nem... (2009.08.05. 16:20) Ahh, szabadság!
  • ssüni: @felegar: Rob, nem csak te vagy irigy! :-) (2009.08.01. 19:11) Selyem
  • Abhinanda: Nézze, én nem értek se Tibethez, se a gazdasághoz, úgyhogy nem is tudok olyan nagyívű következteté... (2009.07.13. 21:36) Tibbat
  • orangeman: Az én Jótevőm fia egész tisztelettudó. Bár az édesapja így is problémázik, hogy nem 听话, de az apák... (2009.06.27. 15:10) Templom és a gyerekek

HTML

Idő

2009.05.27. 19:55 | Flotador | Szólj hozzá!

Sok nagy hülyeség van ebben az országban, s az egyik ilyen, számomra érthetetlen dolog, hogy az egész ország egyetlen időzóna szerint működik. Igazából be kell vallanom, hogy a hátrányait még nem tapasztaltam meg, de ha belegondol az ember, egy európai méretű országot elég nehezen tölt ki egyetlen időzóna.

Az ország óriási, s bár észak-déli kiterjedése nagyobb, még így is öt normális időzónán megy át. Csakhogy persze gondolom a bürokratáknak túl bonyolult öt időzónában élni, meg különben is egység, összetartás, kommunizmus, tehát nagy logikusan kitalálták, hogy az egész ország a fővárosi idő szerint működjön. Ami nem lenne olyan nagy ökörség, ha a főváros valahol az ország közepén helyezkedne el. De nem, a főváros az ország legkeletibb részén fekszik, normálisan szerintem a legkeletibb időzónában, minek következtében a legnyugatibb tartományokban fővárosi idő szerint reggel 7 órakor éjjel 3 órás sötétség van, míg mikor a főváros aludni tér este 10-kor, akkor nyugaton még javában este 6 órai idő van.  
 
Amúgy elvileg a legnyugatibb határvidék használ nem hivatalosan egy saját időzónát, de így is csak két órával tér el a fővárosi időtől, így is elég nagy a csúszás. Ráadásul ha az ember megkérdezi ott, hogy mikor indul a vonat, akkor ki tudja, hogy melyik időzóna szerint kapja a választ? Szívás. Majd nyáron meglesem, hogy hogyan is működik ez a valóságban.
 
A majdnem büszke város eléggé egy vonalban fekszik a fővárossal, így nagy különbség nincs szerencsére. Persze az időzónákat kicsit megzavarja az észak-déli elhelyezkedés is, minél közelebb kerül az ember az egyenlítőhöz, annál kisebb a téli-nyári sötét-világos különbség. Nyáron jóval korábban megy le a Nap este, úgy 6-7 körül, de ezt a szintet télen is tartja. Majdnem büszke város nincs annyira hihetetlenül délen, a trópusokon sokkal feltűnőbb a jelenség, de télen is elég későn ment csak le a Nap, itt nem volt olyan sötét téli depresszió, mint ami otthon van. Ellenben amikor augusztus végén ide csöppentem, akkor meglepő volt, hogy az otthonihoz képest jóval korábban sötétedik.
 
Amúgy ezek az időzónák vicces dolgok. Nem is tudom, hogy Európában mennyi van. Talán nagy részük Oroszországon fut át, így annyira nem kell foglalkozni a dologgal. Amiben Magyarország van, az viszont az átlagosnál szélesebb. Mi vagyunk a legkeletibb részén, ezért az időzónában nálunk kel fel először a nap. Spanyolország meg a legnyugatibb részen van, ott reggel 9-kor kezdenek csak el ébredezni az emberek, s mivel a nap fenn van nyáron este 11-ig, ezért mindenki egy ilyen elcsúszott életet él. Nekem sokkal-sokkal szimpatikusabb a spanyol ritmus!
 
Ami meg foglalkoztat, hogy hogyan kezelik az időzónákat a sokidőzónás államok? Nagy-nagy ország egy ügyes suhintással elintézte a dolgot, de ott van még a Szabadság Földje, meg Oroszország. Az utóbbi végképp érdekes, habár nem hiszem, hogy mondjuk egy Vlagyivosztoki illetőnek bármi köze is lenne Moszkvához, s fordítva. Ellenben ott van a Szabadság Földjén a keleti meg a nyugati part, amik szerintem sokkal jobban függenek egymástól, ott is van talán három órányi különbség. Amikor a Szabadság Földjének belsejében kalandoztunk, volt, hogy gőzünk sem volt arról, hogy most akkor melyikben is vagyunk tulajdonképpen, mert ott ráadásul nem is mindig államhatárok alapján történik az ugrás. Furcsa. És ha mondjuk az orosz kereskedelmi tévé moszkvai  este 7-kor adja a híradót, akkor keleten már másnap reggel 9 óra körül járhat, akkor nézik az emberek?  
 
Mennyivel jobb kis országban élni! Magyarországot az ember hajlamos idealizálni a távolból. Miniatűr távolságok, picinyke és szép főváros, szinte mindenki ismer mindenkit stb. Jól lesz majd ebbe újra belecsöppenni.

 

Templomügyről majd később írok, csak vasárnap lesz kis előrelépés az ügyben, most pár napra nagy-nagy ünnep lesz. Mely a vándorra nézve szökést és hegyeket jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://majdnembuszkevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr901147518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása