Egy majdnem büszke város krónikája

Egy év eltöltése egy majdnem büszke városban, egy nagy-nagy ország nagy-nagy folyama mellett.

Friss topikok

  • Abhinanda: Gyorsan kimentem a tetőteraszra megnézni, lemaradtam-e valamiről. De nem, India jól hallhatóan és ... (2009.08.06. 18:18) Kína egy újonc szemével
  • felegar: A múltkor, hála a Facebooknak, elgondolkodtam rajta, hogy mi az az 5 város, ahová önszántamból nem... (2009.08.05. 16:20) Ahh, szabadság!
  • ssüni: @felegar: Rob, nem csak te vagy irigy! :-) (2009.08.01. 19:11) Selyem
  • Abhinanda: Nézze, én nem értek se Tibethez, se a gazdasághoz, úgyhogy nem is tudok olyan nagyívű következteté... (2009.07.13. 21:36) Tibbat
  • orangeman: Az én Jótevőm fia egész tisztelettudó. Bár az édesapja így is problémázik, hogy nem 听话, de az apák... (2009.06.27. 15:10) Templom és a gyerekek

HTML

Átkelés

2008.09.11. 17:57 | Flotador | Szólj hozzá!

Nem, nem a nagy-nagy folyón, hanem az utcán. Ugyanis nagy-nagy országban egyáltalán nem olyan könnyű közlekedni gyalogosan, mint ahogy a tapasztalatlan nyugatiak hiszik. A magyarok persze azon is sírnak, hogy bezzeg a messzibb nyugaton már akkor megáll az összes kocsi, ha meglátnak egy embert a járda szélén várakozni. Ez azért nem igaz mindenhol. Mediterrán déli vidékeken a kalandor hamar megtanulja, hogy ha pirosban megy át az ember, akkor nem jön autó, viszont zöldnél jól körül kell nézni. Ezeken a helyeken szerintem csak szimbolikus jelentése van a lámpáknak.

Nagy-nagy országban azonban sokkal nehezebb az ártatlan gyalogosok dolga, mint a messzi nyugati világban. Itt még eléggé új dolognak számít az autó, ezért jó kis státusszimbólum. A vezetők teljesen tudatában vannak, hogy a nagy gép, melyben ülnek, bárkit bármikor könnyedén eltipor, tehát ők eleve nyerő pozícióban vannak. Ezért teljesen felesleges bármennyire is lassítaniuk, ha embert látnak az úton, hisz ha az ártatlan gyalogos bolond, akkor felkenődik a szélvédőre, majd legurul, a kocsi meg boldogan robog tovább; viszont ha van a gyalogosban életösztön, akkor félreugrik. A vezetőnek tehát semmi dolga, lassítani nem kell, az okos gyalogos időben félreugrik.

Azonban nem ilyen gonosz ez a nagy-nagy nép, a sofőrökben van annyi jóság, hogy kisebb utakon már jó előre hangos dudával figyelmeztetik a népeket a nagy tiprógép közeledésére. Ezt valószínűleg nem emberszeretetből teszik, hanem azért, mert mégis hogy nézne ki pár embercafat a kocsin, amikor behajt a gép az iroda mélygarázsába?

Nekem ehhez a mentalitáshoz nehéz volt hozzászoknom. Mármint amikor az ember átkel egy gigantikus úton, akkor százször körülnéz, de az, hogy egy kedves campusbeli sétányon való átkelésnél is tízszer körbe kell néznem, és sokszor épp hogy csak nem súrol egy kocsi vagy egy motor, ez még szokatlan nekem. Nagy-nagy nép lakosai már megszokták ezt, ezért ha autót látnak, mindenki fejvesztve menekül előle, maga után rántva óvatlanabb elvtársait is. Engem is már jópárszor rántottak vissza nagy-nagy népbeliek. 

A nagy-nagy úton való átkelés nehezebb. Lámpa csak sokkilométerenként van, híd még ritkábban, így az ember vagy egy random helyen, vagy egy kopottas zebrán kel át. A legegyszerűbb módszer, hogy keres az ember átjutnivágyó igazi nagy-nagy népbelieket, akik szintén hasonló szándékkal bírnak, és melléjük osonva (lehetőleg úgy, hogy ne ő kenődjön fel először a kocsira) átiszkol az úton. Aztán néha félúton vissza kell szaladni, mert tovább már nincs esély, az út közepén megállni sem túl jó. Vannak jobb helyek, ahol az út közepén van egy kis pihenőhelyecske, ahol a vándor újabb 5 perc lelki tusa és imádkozás után újra erőt vehet, hogy végre tényleg átérjen a túlpartra. Unatkozni itt sosem lehet!

Ezúton is szeretnék értesíteni mindenkit, hogy ha egy ideig nem hallanátok felőlem (oh, hová lenne a világ?), akkor sikertelenül próbálkoztam az átkeléssel. 过错了。

Pár kép itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://majdnembuszkevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr77658985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása